Despre mine

Fotografia mea
Bucuresti, Romania
Sunt un om normal, îmi place să cred. De dorul jurnalului meu cu coperți verzi din piele și foi galbene, neliniate, m-am apucat sa scriu aici. Sper să vă placă. Si dacă nu vă place, eu tot o să scriu. O să scriu pentru mine și pentru sufletul meu...

cum preferati sa va vopsiti peretii in living?

duminică, 27 ianuarie 2008

casa afumati - IDEAL DECOR













Minimalism si luminozitate

Te poti simti bine doar locuind intr-o casa cu care poti rezona din toate punctele de vedere, atât functional, cât si estetic. Pentru a obtine acest rezultat, este cruciala o colaborare constructiva intre beneficiarii amenajarii si specialistul solicitat de ei, asa cum s-a intâmplat in cazul arhitectei Otilia Pirlea si al proprietarilor locuintei din aceste imagini. Asa se explica atmosfera primitoare si luminoasa degajata de acest decor de o eleganta minimalista!

Amploarea suprafetei utile a acestei case cu trei nivele precum si buna relatie cu beneficiarii au contribuit la reusita acestei amenajari, oferindu-i tinerei arhitecte avantajul unei mari libertati de exprimare in compozitiile create. Ceea ce nu a impietat insa asupra aspectului unitar al locuintei, datorat in mare masura utilizarii in majoritatea incaperilor a unor game cromatice si a unor finisaje similare, ca si accentului deosebit pus pe luminozitatea interioarelor, pe sistemele de iluminare naturala si artificiala ce pun in evidenta mobilierul cu linii simple, minimaliste, obiectele decorative discrete si decoratiunile textile rafinate.
Lucrarea nu este complet definitivata, amenajarea mansardei, ce ocupa ultimul din cele trei nivele mentionate, fiind amânata deocamdata, iar unele zone de la etaj asteptând inca a mai fi completate cu diverse piese de mobilier. Cu toate acestea, dimensiunile impresionante ale casei ne-au permis sa alegem, pentru a vi le prezenta, câteva incaperi reprezentative pentru stilul si atmosfera ei.
Intrând printr-o mica terasa, cu un loc de conversatie si mai multe ghivece de flori, patrundem mai intâi intr-un generos open space ce reuneste toate functiunile zonei de zi: living, loc de luat masa si bucatarie, toate decorate intr-o gama de culori deschise, incalzite si mângâiate de lumina blânda, filtrata de transperantele rosu vermillon ale ferestrelor, ce ocupa mare parte din peretii exteriori.
Delimitarea fizica si vizuala a livingului de restul acestei ample zone de zi se face mai degraba cu ajutorul unor elemente arhitecturale, precum diferenta de nivel, treptele si parapetul cu balustrada de lânga usa de acces. Elementele decorului sunt altfel destul de similare: aceeasi gresie rectificata lucioasa imbraca intreaga pardoseala, aceleasi nuante dominante de bej-crem (ale finisajelor si mobilierului) si accente de brun roscat, negru si argintiu se regasesc pretutindeni.
naltimea mare a spatiului a permis, iar grinzile inestetice au impus, mascarea acestora prin realizarea unor scafe decorative diferit modelate in functie de grupajele de mobilier ale fiecarei functiuni, lucru ce contribuie de asemenea la demarcarea vizuala a acestora. Spoturile integrate scafelor, pe de alta parte, se alatura numeroaselor lampi si aplice raspândite ici si colo, pentru a dubla amplul sistem de iluminare naturala, asigurându-se astfel un aspect primitor al ansamblului pe tot parcursul zilei.
Si mai mult, peste tot prezenta invioratoare a plantelor in ghivece si a aranjamentelor florale insufla un dram de optimism si relaxare unui cadru ce altfel s-ar fi prezentat un pic prea auster in eleganta sa minimalista.
Locul de luat masa se integreaza cu eleganta compozitiei de ansamblu: o masa cu blat de sticla pe schelet metalic, scaune tapitate in piele neagra, o lampa cu design rafinat atârnând din mijlocul unui sistem de scafe ovale concentrice, totul proiectat pe fundalul unei bucatarii pe cât de spatioase, pe atât de functionale.
Aici mobilierul din MDF, inteligent proiectat, cu blat termorezistent si peninisula pentru servirea unei gustari rapide, se imbina armonios cu incorporabilele performante, amplasate “strategic” astfel incât sa respecte ordinea tehnologica si sa limiteze la minimum nevoile de deplasare ale gospodinei intre diversele operatii. Totul e gândit pentru a asigura maximum de efect cu minimum de efort: chiar si lavoarul din fragranit, nu din deja traditionalul inox, ales tocmai pentru aspectul sau mai cald decât al acestuia si indelung laudat de stapâna casei pentru usurinta cu care poate fi intretinut.
Din holul invecinat, ce da in curtea dinspre strada, suntem condusi la etaj de o scara frumos arcuita, cu balustrada metalica. Ajungem intr-un hol generos, unde este in curs de amenajare un al doilea living, si care se deschide spre trei dormitoare, unul matrimonial si doua pentru fiicele adolescente ale familiei, cu baile lor aferente. Dintre acestea am optat pentru a va prezenta numai dormitorul parintilor si pe cel al uneia din fete.
Dormitorul matrimonial, pe ai carui pereti regasim bejul de la parter, desi destul de mare, cuprinde numai piesele de mobilier strict necesare acestei functiuni, in intregime facute pe comanda si având finisaje wenge, ce le dau o nota de grava seriozitate: patul cu noptierele sale, o comoda lunga si un dressing impozant la picioarele patului. n sobrietatea acestui context, câteva detalii in nuante vioaie de galben si portocaliu, precum o deosebita lenjerie de pat (realizata de SC Comprod Dan SRL) si tablourile de deasupra patului, aduc incaperii ceva din stralucirea jucausa a unei plaje sub soarele verii, iar perdeaua din fire netesute, asortata cu o draperie grea si bogata, ii adauga un plus de rafinament.
Trecând in camera tinerei domnisoare, descoperim cu surprindere un décor ce marturiseste atasamentul inca profund al locatarei pentru personajele si lumea copilariei. Peretii sunt vopsiti in bleau si roz, iar intreagul dormitor misuna de papusi de plus in toate culorile, formele si marimile. Nimic din sobrietatea cuminte a restului casei! Totul este aici dinamic si ludic in acelasi timp, vesel, exuberant chiar, cu o buna doza de inocenta copilareasca. O surpriza totala aceasta incapere intr-o ambianta de o simplitate atât de sobra, de calma si eleganta!

Gabriela Popescu

Niciun comentariu:

flux-reflux

Clicky Web Analytics