1. Ce reprezinta meseria de arhitect pentru dvs. ?
Inainte de a deveni o meserie complexa si plina de responsabilitati, meseria de arhitect este un vis. Este o meserie la care a visat, cel putin odata in viata, orice inginer. La inceput visezi sa devii architect, iar dupa ce termini facultatea iti dai seama ca esti in mijlocul unei paduri de intrebari, framantari, probleme. Nu stii de unde si cu ce sa incepi. Este o meserie in care trebuie sa inveti sa comunici si sa intelegi cerintele beneficiarului. De multe aproape trebuie sa intuiesti ce doreste clientul de la tine. Alteori trebuie sa tranformi cerintele bine enuntate ale beneficiarului in principii clare de arhitectura. Inainte de toate insa, meseria de architect este o meserie de coordonare, de comunicare si de permanenta documentare.
2. De ce reguli ar trebui sa se tina cont in amenajarea spatiilor unei case ? dar a unor birouri -office-uri ? Sunt diferente ?
Desi par incompatibile, in amenajarea unei locuinte trebuie sa tii cont de 4 elemente: Lumina, aer, sentimente si functional. In primul rand intr-o amenajare trebuie sa tinem seama de elementul intretinator de viata: lumina. Intotdeauna o casa luminoasa, chiar cu mobilier si stil architectural invechite, este o casa primitoare. Al doilea element, aerul, este essential pentru a supravietui. De cate ori nu am mers in vizita la rude sau la prieteni si am simtit ca ne sufocam de atatea tablouri sau suveniruri? Al treilea element, foarte important pentru beneficiar, nu pentru architect, este “sentimental”, sau valoarea sentimentala a unui obiect, accesoriu. Un architect nu trebuie sa elimine elementele invechite, suvenirurile sau pur si simplu un buchet de flori uscat si inegrit de vreme al beneficiarului, ci trebuie sa integreze aceste “vechituri” in noua amenajare, sa gaseasca locuri speciale care puna in valoare obiectele atat de iubite de proprietar. Ultimul element este functionalul. Trebuie sa ne invatam clientii sa se lipseasca de lucrurile inutile din casa (mai putin cele care au valoare sentimentala), cele care devin prea apasatoare pentru o incapere. Trebuie sa-I invatam ca a te simti bine in casa ta inseamna a-ti folosi eficient spatiul, oricat de mic ar fi el. La birouri, aplic aceleasi principii, innclusiv cel sentimental, acest principiu insa, numai pentru locul destinat special tie.
3. Desi s-a renuntat la la accesoriile "invechite" ( mileurile crosetate de altadata si bibelouri) totusi exista accesorii uneori inutile, - vaze cu flori uscate-imortele, diferite obiecte de ceramica fara forma, scaune in diferite forme fara utilitate, Ce parere aveti ?
Cum am mai spus, sunt de acord cu pastrarea loc daca au o valoare sentimentala deosebita. Este foarte important sa ai o relatie de prietenie cu beneficiarul, sa-i cunosti gusturile si inclinatiile artistice. De multe ori clientul nu-si da seama la ce ar ar vrea sa renunte si la ce nu. De aceea trebuie sa fii alaturi de el, sa-i explici si daca e cazul, sa-l inveti sa-si conserve adevaratele valori, care pot fi, de ce nu, chiar mileuri.
4. Spatiul conteaza foarte mult intr-o amenajare cu succes ? ma refer la faptul ca ati intalnit spatii mici, case mici, garsoniere, care sa aiba un design interior de exceptie ? sau acestea se intalnesc doar in spatii mari, vile de cateva sute mp ?
Nu, spatiul nu conteaza foarte mult pentru o amenajare deosebita. Este adevarat ca un spatiu generos iti poate da sansa de a te desfasura, de a-ti intinde ca niste aripi ideile creatoare. Insa de multe ori constrangerile genereaza adevarata arta. Spatiul foarte mare nu poate fi controlat si duce de multe ori, la foarte multe locuri inutile, in care nu gasesti idei salvatoare de amenajare. Spatiile mici insa pot deveni oricand cochete, intime sau speciale.
5. Care sunt culorile care ar trebui folosite in diferite locatii ? Pentru living, camere de zi, dormitoare, birouri, holuri, etc?
Pentru camera de zi recomand nuantele aprinse ale culorilor, pline de forta (rosu, verde, orange, etc)
6. Ce parere aveti despre decorurile orientale importate de romani ? Se regasesc in peisajul nostru? au romanii nevoie de aceste accesorizari oreinetale ?
Din pacate romanii au nevoie de orice influeneta externa legata de amenajarea spatiului. Nevoia de schimbare, de a renunta la uniformizarea in masa impusa de communism se simte acut si acum, dupa 16 ani de la revolutie. Din fericire sunt multi artisti tineri care reusesc cu suuces sa se impuna cu un astfel de stil si din pacate, sunt foarte multe persone care interpreteaza si aplica gresit principiile artei orientale.
7. Enumerati cateva greseli care ar trebui evitate in decorarea unei case ?
Cred ca singurul element ce poate deranja in amenajarea unui spatiu este aglomererea, desi nici asta nu este general valabil.
8. Enumerati cateva reguli de care ar trebui sa se tina cont cand amenajam un interior ?
Din acelasi motiv din care este obligatoriu sa apelam la un medic cand ne doare ceva. Sunt multe persoane care au inclinatii artistice deosebite, care deseneaza foarte frumos, sau isi croiesc singure vestimentatia. Din acest sentiment de stapanire a artei se aventureaza si in amenajarea propriei locuinte. Nu spun ca nu iese ceva frumos, de bun gust sau chiar special. Am vazut o garsoniera a unei prietene, avocat de meserie, cu foarte mult bun gust amenajata. Mi-a placut mult si i-am marturisit. Am ramas surprinsa sa constat ca prietena mea era nemultumita de ceea ce realizase, nu se simtea pe deplin satisfacuta, se simtea straina in propria casa si propria amenajare. Eu cand merg la doctor stiu sa spun ce ma doare, insa nu stiu de ce. Acelasi lucru se intampla si in aceasta meserie. Oamenii trebuie sa apeleze la un architect sau la un designer, pentru ca numai o perosoana instruita numai pentru asa ceva le poate intui dorintele si le poate materializa in amenajari dupa si pentru sufletul lor.
un blog despre arhitectura, amenajari interioare, design, arta si tot ce va trece prin minte sa creati la un moment dat. un blog unde puteti intreba. un arhitect va va raspunde
Despre mine
- Oti
- Bucuresti, Romania
- Sunt un om normal, îmi place să cred. De dorul jurnalului meu cu coperți verzi din piele și foi galbene, neliniate, m-am apucat sa scriu aici. Sper să vă placă. Si dacă nu vă place, eu tot o să scriu. O să scriu pentru mine și pentru sufletul meu...
cum preferati sa va vopsiti peretii in living?
duminică, 27 ianuarie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Eu am 12 ani si de vreo 4-5 ani doresc sa ma fac arhitecta.Ma pasioneaza foarte mult aceasta meserie deoarece e superba , e un vis :D imi place foarte mult sa fac planuri de case si am un joc in care construiesc cladiri ... e superb :D
Trimiteți un comentariu