Despre mine

Fotografia mea
Bucuresti, Romania
Sunt un om normal, îmi place să cred. De dorul jurnalului meu cu coperți verzi din piele și foi galbene, neliniate, m-am apucat sa scriu aici. Sper să vă placă. Si dacă nu vă place, eu tot o să scriu. O să scriu pentru mine și pentru sufletul meu...

cum preferati sa va vopsiti peretii in living?

joi, 31 ianuarie 2008

cine vrea sa-si cumpere casa

pentru cine vrea sa vada si/sau sa cumpere una dintre cele doua case frumoase poate intra pe http://www.ideea-casa.ro/. "autorul" lor il cunoasteti :)

duminică, 27 ianuarie 2008

renovare ieftina















Renovare ieftina, cu gust, completa

Suna imposibil? Este greu sa-ti renovezi apartamentul complet cu bani putini? Sau imposibil?

Raspunsul este NU, daca stii de unde sa cumperi, cu cine sa te sfatuiesti, la cine sa apelezi.

Pasul 1: In primul rand stabileste o suma, inainte de a stabili etapele renovarii. Si adauga la ea 20% pentru siguranta.

Pasul 2: cauta un om bun la toate (Ex: Costel)

Pasul 3: Discuta cu Costel. El stie magazinele cu preturile cele mai mici, el are prieteni in domeniu, el chiar vrea sa te ajute. Nu are nici un interes ascuns, nu vrea sa-ti ia mai multi bani decat a negociat de la inceput.

Pasul 4: Incearca sa cumperi cat mai mult dintr-un singur loc. Economisesti timp, benzina, energie si poti primi si un card de fidelitate. Intotdeauna sa ai la tine lista de materiale facuta de Costel. Nu se stie unde te trimite seful tau si gasesti la prêt promotional vopseaua de care chiar aveai nevoie.

Pasul 5: Dupa ce ai toate materialele si incepe santierul, trateaza-l pe Costel regeste: vorbeste frumos cu el, da-i schite cu ce vrei sa faci, explica-i la o cafea cum arata apartamentul tau de vis. Lucrurile vechi de care nu mai ai nevoie fa-i-le cadou. Va fi mai dragutz si mai atent la detalii si la finisaje. Inca un pont: nu-i da sa bea alcool decat seara, inainte de plecare.

Pasul 6: In timpul zilei, cand Costel munceste din greu si e plin de moloz, incropeste o vizita inopinata acasa. Cumpara si o sticla de suc in drum. Costel nu se va simti supravegheat, dar va retine ca poti oricand sa treci in fuga pe acasa. Va deveni astfel mai constincios.

Pasul 7: Materiale ieftine si curate:
- parchet laminat la super oferta din magazine de specialitate (aplica-l direct peste linoleum). Alege o culoare deschisa (stejar, fag): se va asorta usor cu orice
- vopsea lavabila obligatoriu alba in toata casa (se intretine usor, da senzatie de curat, mareste luminozitatea in casa si mareste visual interiorul)
- corpuri iluminat cat mai simple cu becuri economice (platesti mai mult acum, dar amortizezi repede la consum)
- Pentru termopane fa un efort si nu renunta la ele
- Renunta la ideile de pereti si tavan fals in diferite forme. Nu se mai poarta
- Nu cumpara spoturi ieftine. Se vor arde foarte repede, si pierzi banii.
- Nu cumpara usi noi. Imbraca-le pe cele vechi in autocolant
- Nu cumpara faianta fara rosturi sau cu floricele si fluturasi. Incearca sa fie cat mai simpla, si eventual mata si intr-o singura culoare.

Pasul 8: Mobilierul
- ce e bun si sanatos, imbraca in autocolant
- ce e vechi si mancat de molii arunca, sau da cadou, daca se mai poate folosi cat de cat
- mobila noua nu o face pe comanda, cumpar-o de la magazine mari, gen Prisma. Cauta ofertele.
- Nu tine scaune tapitate din care curge rumegusul, renunta la obiectele de mobilier singulare (o comoda de la vechiul dormitor pe care l-ai vandut de mult, o masuta verde primita de la matusa Coca)
- Elibereaza balconul de obiecte vechi, uitate de ani de zile acolo
- Canapele si fotoliile ia-le cu textil, nu cu piele (tesatura sa nu fie plus, sa fie naturala si intr-o singura culoare ex. maro, rosu, caramiziu)

Pasul 9: Retusuri

- cumpara aceeasi perdea in toata casa, cu exceptia sufrageriei. Trebuie sa fie alba, usor transparenta si fara fire lucioase
- in sufragerie opteaza pentru jaluzele orizontale, foarte inguste, in diferite culori
- covoarele ia-le din Obor. Si ele trebuie sa fie cat mai simple, cu cat mai putine “floricele”
- renunta la mileuri si la tablouri “kitch”
- pozitioneaza pe perete un sigur tablou, sau o icoana
- umple-ti toate golurile cu ghivece cu flori
- nu chema firma de curatenie. Fa tu un ultim efort. Apeleaza si la Costel

Pasul 10: Petrecerea
- trage linie. Ti-au ajuns banii?

Daca da, poti organiza o petrecere. Prietenii se vor bucura sincer de efortul tau.

casa afumati - IDEAL DECOR













Minimalism si luminozitate

Te poti simti bine doar locuind intr-o casa cu care poti rezona din toate punctele de vedere, atât functional, cât si estetic. Pentru a obtine acest rezultat, este cruciala o colaborare constructiva intre beneficiarii amenajarii si specialistul solicitat de ei, asa cum s-a intâmplat in cazul arhitectei Otilia Pirlea si al proprietarilor locuintei din aceste imagini. Asa se explica atmosfera primitoare si luminoasa degajata de acest decor de o eleganta minimalista!

Amploarea suprafetei utile a acestei case cu trei nivele precum si buna relatie cu beneficiarii au contribuit la reusita acestei amenajari, oferindu-i tinerei arhitecte avantajul unei mari libertati de exprimare in compozitiile create. Ceea ce nu a impietat insa asupra aspectului unitar al locuintei, datorat in mare masura utilizarii in majoritatea incaperilor a unor game cromatice si a unor finisaje similare, ca si accentului deosebit pus pe luminozitatea interioarelor, pe sistemele de iluminare naturala si artificiala ce pun in evidenta mobilierul cu linii simple, minimaliste, obiectele decorative discrete si decoratiunile textile rafinate.
Lucrarea nu este complet definitivata, amenajarea mansardei, ce ocupa ultimul din cele trei nivele mentionate, fiind amânata deocamdata, iar unele zone de la etaj asteptând inca a mai fi completate cu diverse piese de mobilier. Cu toate acestea, dimensiunile impresionante ale casei ne-au permis sa alegem, pentru a vi le prezenta, câteva incaperi reprezentative pentru stilul si atmosfera ei.
Intrând printr-o mica terasa, cu un loc de conversatie si mai multe ghivece de flori, patrundem mai intâi intr-un generos open space ce reuneste toate functiunile zonei de zi: living, loc de luat masa si bucatarie, toate decorate intr-o gama de culori deschise, incalzite si mângâiate de lumina blânda, filtrata de transperantele rosu vermillon ale ferestrelor, ce ocupa mare parte din peretii exteriori.
Delimitarea fizica si vizuala a livingului de restul acestei ample zone de zi se face mai degraba cu ajutorul unor elemente arhitecturale, precum diferenta de nivel, treptele si parapetul cu balustrada de lânga usa de acces. Elementele decorului sunt altfel destul de similare: aceeasi gresie rectificata lucioasa imbraca intreaga pardoseala, aceleasi nuante dominante de bej-crem (ale finisajelor si mobilierului) si accente de brun roscat, negru si argintiu se regasesc pretutindeni.
naltimea mare a spatiului a permis, iar grinzile inestetice au impus, mascarea acestora prin realizarea unor scafe decorative diferit modelate in functie de grupajele de mobilier ale fiecarei functiuni, lucru ce contribuie de asemenea la demarcarea vizuala a acestora. Spoturile integrate scafelor, pe de alta parte, se alatura numeroaselor lampi si aplice raspândite ici si colo, pentru a dubla amplul sistem de iluminare naturala, asigurându-se astfel un aspect primitor al ansamblului pe tot parcursul zilei.
Si mai mult, peste tot prezenta invioratoare a plantelor in ghivece si a aranjamentelor florale insufla un dram de optimism si relaxare unui cadru ce altfel s-ar fi prezentat un pic prea auster in eleganta sa minimalista.
Locul de luat masa se integreaza cu eleganta compozitiei de ansamblu: o masa cu blat de sticla pe schelet metalic, scaune tapitate in piele neagra, o lampa cu design rafinat atârnând din mijlocul unui sistem de scafe ovale concentrice, totul proiectat pe fundalul unei bucatarii pe cât de spatioase, pe atât de functionale.
Aici mobilierul din MDF, inteligent proiectat, cu blat termorezistent si peninisula pentru servirea unei gustari rapide, se imbina armonios cu incorporabilele performante, amplasate “strategic” astfel incât sa respecte ordinea tehnologica si sa limiteze la minimum nevoile de deplasare ale gospodinei intre diversele operatii. Totul e gândit pentru a asigura maximum de efect cu minimum de efort: chiar si lavoarul din fragranit, nu din deja traditionalul inox, ales tocmai pentru aspectul sau mai cald decât al acestuia si indelung laudat de stapâna casei pentru usurinta cu care poate fi intretinut.
Din holul invecinat, ce da in curtea dinspre strada, suntem condusi la etaj de o scara frumos arcuita, cu balustrada metalica. Ajungem intr-un hol generos, unde este in curs de amenajare un al doilea living, si care se deschide spre trei dormitoare, unul matrimonial si doua pentru fiicele adolescente ale familiei, cu baile lor aferente. Dintre acestea am optat pentru a va prezenta numai dormitorul parintilor si pe cel al uneia din fete.
Dormitorul matrimonial, pe ai carui pereti regasim bejul de la parter, desi destul de mare, cuprinde numai piesele de mobilier strict necesare acestei functiuni, in intregime facute pe comanda si având finisaje wenge, ce le dau o nota de grava seriozitate: patul cu noptierele sale, o comoda lunga si un dressing impozant la picioarele patului. n sobrietatea acestui context, câteva detalii in nuante vioaie de galben si portocaliu, precum o deosebita lenjerie de pat (realizata de SC Comprod Dan SRL) si tablourile de deasupra patului, aduc incaperii ceva din stralucirea jucausa a unei plaje sub soarele verii, iar perdeaua din fire netesute, asortata cu o draperie grea si bogata, ii adauga un plus de rafinament.
Trecând in camera tinerei domnisoare, descoperim cu surprindere un décor ce marturiseste atasamentul inca profund al locatarei pentru personajele si lumea copilariei. Peretii sunt vopsiti in bleau si roz, iar intreagul dormitor misuna de papusi de plus in toate culorile, formele si marimile. Nimic din sobrietatea cuminte a restului casei! Totul este aici dinamic si ludic in acelasi timp, vesel, exuberant chiar, cu o buna doza de inocenta copilareasca. O surpriza totala aceasta incapere intr-o ambianta de o simplitate atât de sobra, de calma si eleganta!

Gabriela Popescu

interviu OTV

1. Ce reprezinta meseria de arhitect pentru dvs. ?
Inainte de a deveni o meserie complexa si plina de responsabilitati, meseria de arhitect este un vis. Este o meserie la care a visat, cel putin odata in viata, orice inginer. La inceput visezi sa devii architect, iar dupa ce termini facultatea iti dai seama ca esti in mijlocul unei paduri de intrebari, framantari, probleme. Nu stii de unde si cu ce sa incepi. Este o meserie in care trebuie sa inveti sa comunici si sa intelegi cerintele beneficiarului. De multe aproape trebuie sa intuiesti ce doreste clientul de la tine. Alteori trebuie sa tranformi cerintele bine enuntate ale beneficiarului in principii clare de arhitectura. Inainte de toate insa, meseria de architect este o meserie de coordonare, de comunicare si de permanenta documentare.
2. De ce reguli ar trebui sa se tina cont in amenajarea spatiilor unei case ? dar a unor birouri -office-uri ? Sunt diferente ?
Desi par incompatibile, in amenajarea unei locuinte trebuie sa tii cont de 4 elemente: Lumina, aer, sentimente si functional. In primul rand intr-o amenajare trebuie sa tinem seama de elementul intretinator de viata: lumina. Intotdeauna o casa luminoasa, chiar cu mobilier si stil architectural invechite, este o casa primitoare. Al doilea element, aerul, este essential pentru a supravietui. De cate ori nu am mers in vizita la rude sau la prieteni si am simtit ca ne sufocam de atatea tablouri sau suveniruri? Al treilea element, foarte important pentru beneficiar, nu pentru architect, este “sentimental”, sau valoarea sentimentala a unui obiect, accesoriu. Un architect nu trebuie sa elimine elementele invechite, suvenirurile sau pur si simplu un buchet de flori uscat si inegrit de vreme al beneficiarului, ci trebuie sa integreze aceste “vechituri” in noua amenajare, sa gaseasca locuri speciale care puna in valoare obiectele atat de iubite de proprietar. Ultimul element este functionalul. Trebuie sa ne invatam clientii sa se lipseasca de lucrurile inutile din casa (mai putin cele care au valoare sentimentala), cele care devin prea apasatoare pentru o incapere. Trebuie sa-I invatam ca a te simti bine in casa ta inseamna a-ti folosi eficient spatiul, oricat de mic ar fi el. La birouri, aplic aceleasi principii, innclusiv cel sentimental, acest principiu insa, numai pentru locul destinat special tie.
3. Desi s-a renuntat la la accesoriile "invechite" ( mileurile crosetate de altadata si bibelouri) totusi exista accesorii uneori inutile, - vaze cu flori uscate-imortele, diferite obiecte de ceramica fara forma, scaune in diferite forme fara utilitate, Ce parere aveti ?
Cum am mai spus, sunt de acord cu pastrarea loc daca au o valoare sentimentala deosebita. Este foarte important sa ai o relatie de prietenie cu beneficiarul, sa-i cunosti gusturile si inclinatiile artistice. De multe ori clientul nu-si da seama la ce ar ar vrea sa renunte si la ce nu. De aceea trebuie sa fii alaturi de el, sa-i explici si daca e cazul, sa-l inveti sa-si conserve adevaratele valori, care pot fi, de ce nu, chiar mileuri.
4. Spatiul conteaza foarte mult intr-o amenajare cu succes ? ma refer la faptul ca ati intalnit spatii mici, case mici, garsoniere, care sa aiba un design interior de exceptie ? sau acestea se intalnesc doar in spatii mari, vile de cateva sute mp ?
Nu, spatiul nu conteaza foarte mult pentru o amenajare deosebita. Este adevarat ca un spatiu generos iti poate da sansa de a te desfasura, de a-ti intinde ca niste aripi ideile creatoare. Insa de multe ori constrangerile genereaza adevarata arta. Spatiul foarte mare nu poate fi controlat si duce de multe ori, la foarte multe locuri inutile, in care nu gasesti idei salvatoare de amenajare. Spatiile mici insa pot deveni oricand cochete, intime sau speciale.
5. Care sunt culorile care ar trebui folosite in diferite locatii ? Pentru living, camere de zi, dormitoare, birouri, holuri, etc?
Pentru camera de zi recomand nuantele aprinse ale culorilor, pline de forta (rosu, verde, orange, etc)
6. Ce parere aveti despre decorurile orientale importate de romani ? Se regasesc in peisajul nostru? au romanii nevoie de aceste accesorizari oreinetale ?
Din pacate romanii au nevoie de orice influeneta externa legata de amenajarea spatiului. Nevoia de schimbare, de a renunta la uniformizarea in masa impusa de communism se simte acut si acum, dupa 16 ani de la revolutie. Din fericire sunt multi artisti tineri care reusesc cu suuces sa se impuna cu un astfel de stil si din pacate, sunt foarte multe persone care interpreteaza si aplica gresit principiile artei orientale.
7. Enumerati cateva greseli care ar trebui evitate in decorarea unei case ?
Cred ca singurul element ce poate deranja in amenajarea unui spatiu este aglomererea, desi nici asta nu este general valabil.
8. Enumerati cateva reguli de care ar trebui sa se tina cont cand amenajam un interior ?
Din acelasi motiv din care este obligatoriu sa apelam la un medic cand ne doare ceva. Sunt multe persoane care au inclinatii artistice deosebite, care deseneaza foarte frumos, sau isi croiesc singure vestimentatia. Din acest sentiment de stapanire a artei se aventureaza si in amenajarea propriei locuinte. Nu spun ca nu iese ceva frumos, de bun gust sau chiar special. Am vazut o garsoniera a unei prietene, avocat de meserie, cu foarte mult bun gust amenajata. Mi-a placut mult si i-am marturisit. Am ramas surprinsa sa constat ca prietena mea era nemultumita de ceea ce realizase, nu se simtea pe deplin satisfacuta, se simtea straina in propria casa si propria amenajare. Eu cand merg la doctor stiu sa spun ce ma doare, insa nu stiu de ce. Acelasi lucru se intampla si in aceasta meserie. Oamenii trebuie sa apeleze la un architect sau la un designer, pentru ca numai o perosoana instruita numai pentru asa ceva le poate intui dorintele si le poate materializa in amenajari dupa si pentru sufletul lor.

domus - decembrie 2007


Cand vine vorba de o recompartimentare a unui spatiu existent (casa sau apartament) toata lumea se gandeste la spart pereti si construiti altii in alt loc. Putin insa stiu ca o compartimentare cu stil poate fi creata numai din accesorii. Cand intr-un spatiu avem mai multe functiuni, le putem separa cu succes cu diverse accesorii, prin lumini sau textura pardoselii.
Intr-o garsoniera, de pilda, putem crea un spatiu de dormit in aceeasi camera in care ne uitam la tv prin amplasarea unei draperii semitransparente in jurului patului, in genul unui baldachin, fara a optura cu aceasta fereastra.
Biroul intr-o sufragerie poate fi in aceeasi nuanta cu mobilierul livingului, insa pentru a delimita zona de lucru de zona de zi putem sa ne jucam cu textura pardoselii. La un parceht mat in living putem sa plasam in zona biroului o carpetica in culori calde, cu imprimeuri simple, geometrice.
In dormitor nu avem un loc al nostru unde sa ne schimbam. De dressing nici nu poate fi vorba. Putem sa rezolvam acest lucru prin delimitarea unui coltisor printr-un paravan, din lemn cu panza multicolora. O perdea de lumina poate ajuta si ea la delimitarea spatiilor.
Putem alege si niste corpuri de iluminat voluminoase, cu lumina directionala. Ne vor ajuta sa punem in valoare un sigur coltisor dintr-o camera, sau o intreaga zona.
Sa nu uitam ca o planta poate indeplini si ea rol de separare a spatiilor, daca este amplasata corespunzator.
Putem sa ne folosim de orice accesoriu din casa pentru a realiza o recompartimentare fara sa facem mizerie si galagie. Totul e sa ne folosim la maxim imaginatia si sa nu incalcam cateva reguli elemnetare de design: maxim 3 culori din care doar una puternica, multa lumina si materiale complementare (metal cu sticla, lemn cu fier, piele naturala cu textile naturale, textile sintetice cu plastic, etc.)

domus - septembrie 2007


Cate nu ne-am dorit coltisorul nostru, in care sa ne putem reculege, sa ne citim revistele speciale pentru femei, sa ne bem cafeluta si sa ne reamintim ca suntem femei . Din fericire pentru un astfel de “cuibusor” nu e nevoie de mult spatiu, ci doar de putina imaginatie.
In primul rand coltisorul nostru intim nu trebuie sa iasa din tiparul general al camerei in care este amplasat. Trebuie sa se integreze perfect, sa nu fie ostentativ, ci doar discret. Asta ii confera caracterul de intimitate.
Daca este amplasat langa o fereastra, poate fi folosit atat pentru lecturare, machiaj sau pur si simplu admirare in oglinda, cu draperiile stranse, cat si pentru o clipa de relaxare, cu lumina opturata de draperii si cu o muzica discreta in fundal.
Daca te-ai hotarat sa-l amplasezi intr-un colt intunecat, o lampa discreta cu lumina colorata ii va conferi un farmec aparte. Aceeasi lampa, daca are intensitate reglabila, o poti folosi cand te machiezi sau iti aranjezi parul.
Este bine ca in acest loc sa amplasam un scaun, un fotoliu sau o sofa imbracate in materiale moi, pufoase si obligatoriu naturale. Culorile trebuie sa fie calde, linistitoare (crem, galben, verde pai, orange). In fata scaunului sau fotoliului putem amplasa un pouf, cu buzunare laterale, cu dublu scop: picioarele pot fi sprijinite comod pe el iar in buzunare putem depozita revistele preferate.
In dreapta noastra o masuta joasa, usor accesibila este foarte indicata. Pe ea vom pune paharul de bautura, cutia cu bomboane de ciocolata si telefonul (chiar nu e momentul sa te ridici sa raspunzi la telefon). Oglinda este evident nelipsita, iar o polita amplasata strategic sub ea va fi suficienta pentru depozitarea “ustensilelor” de infrumusetare.
Lampa inalta cu lumina directionala si intensitate reglabila nu trebuie sa lipseasca. Poate fi o lampa metalica, cu design modern sau una cu abajur din sticla colorata si picior auriu. Sunt la mare cautare lampadare cu abajur aurit sau placat cu pietre sau bucati de sticla colorata.
Coltisorul nostru intim poate fi completat cu o floare impresionanta in ghiveci sau o vaza inalta in care putem pune cateva fire de bambus.
Si inca un mic detaliu: pe un perete lateral poti pune poza ta de la nunta (atunci ai fost cea mai frumoasa), a copilul tau zambind sau a unui animalut preferat. Te va face sa zambesti de fiecare data cand o vei vedea. O draperie voluptoasa din tafta sau catifea si niste pernute din acelasi material si culoare, aruncate pe fotoliu si pe jos la picioarele tale ii vor conferi o personalitate aparte, extrem de feminina locsorului tau intim.

domus - iulie 2007

Nu mai esti considerata demodata sau prea conservatoare daca pastrezi obiectele decorative ale mamei sau bunicii. Atentie: anul acesta se poarta ‘’vechiturile’’. Vaza primita cadou de mama ta acum 20 ani, bomboniera de la bunica sau sfesnicul prafuit din bronz isi vor gasi locul in livingul tau sau in locul de luat masa din gradina ta.

Sfaturi de amanajare a mesei din gradina:

La mijlocul mesei din bambus sau rachita aseaza un bol din sticla colorata pe care il umpli cu apa. Prin gura sa larga toarna pietris. Deasupra apei presara floricele de gradina, in mijlocul carora va pluti o lumanarica parfumata.
Tot pentru gradina, aproape de masa aseaza o vaza sau un vas mare din ceramica invechita. Poti pune in el cateva fire de papura.

Sfaturi de aranjare a accesorilor in living:

Ca sa simti cu adevarat ca este vara, poti aduce soarele direct in casa ta, in locul unde iti servesti cafeaua. Alege obiecte decorative mici si viu colorate, eventual din sticla sau metal lucitor. Vaza lucrata manual din sticla colorata este foarte potrivita sa stea in mijlocul masutei din lemn wenghe. Ai grija s-o umpli cu trandafiri puternic mirositori. Vaza nu trebuie sa fie prea inalta sau prea voluminoasa. Ca sa-ti savurezi cu placere cafeaua, aseaza pe un colt al mesei o bomboniera veche din argint. Daca te gandeai ca n-o vei folosi niciodata, acum e momentul: umple-o cu petale de trandafir in loc de bomboane si aseaz-o in partea opusa locului unde stai.

Tot pentru living, cauta in magazine un vas cu picior foarte inalt si gura evazata. Umple-l cu frunze uscate si imortele. Pozitioneaza-l astfel incat razele soarelui sa cada direct pe el.
Orice vaza, bol sau obiect ceramic nefolosite le poti exploata acum frumusetea tranformandu-le in ‘’suporturi’’ pentru amenajari florale. Pune-ti maginatia la incercare, ‘’imbraca-le’’ in flori multicolore si aseaza-le la vedere peste tot in living
.

flux-reflux

Clicky Web Analytics